Doorgaan naar hoofdcontent

Politiewoordvoerster en feestbeest Wendy Boudewijn weigerde jaar lang schadelijk bericht van Politie.nl te verwijderen


UPDATE 21/12/2017: Diverse volgers meldden dat mw Boudewijn kort na het verschijnen van dit artikel haar profielnaam op Facebook veranderd heeft. Waarschijnlijk voelde zij zich geconfronteerd met de oude wijsheid dat oordelen over een ander in geen verhouding staat tot de beleving zelf veroordeeld te worden. Dit artikel zal daarom omstreeks januari 2019 (met spoed) verwijderd worden. Einde bericht.

In de uitzending van onderzoeksprogramma "De Monitor" van de KRO-NCRV op 5 november jl. werd er door de programmamakers aandacht besteed aan een zaak waarin de Nationale Politie - in de vorm van politiewoordvoerster mw Boudewijn - op 21 september 2016 een artikel met daarboven een onterechte kop op hun website had geplaatst.

In de kop van het artikel werd een man reeds schuldig bevonden aan het mishandelen van een bejaarde vrouw. De schuld van de man stond ten tijde van het plaatsen van het bericht door mw Boudewijn echter helemaal nog niet vast omdat er op dat moment nog helemaal geen gedegen onderzoek had plaatsgevonden naar de juistheid van de aangifte van de oude mevrouw.

De kop van het artikel luidde: "Man mishandelt bejaarde vrouw." Voor iedereen die deze kop las was het meteen duidelijk: "Weer zo een #%$@! die een oud vrouwtje wel durft te mishandelen, maar iemand van zijn eigen leeftijd en postuur niet. &$%#$@!"

Het artikel wekte logischerwijs nogal wat woede op en al snel vlogen de bedreigingen de betrokken man om de oren. Ook zijn gezin en familie moesten het ontgelden. In de uitzending wordt uitgelegd dat buurtbewoners namelijk direct de link legden tussen de gewelddadige aanhouding van de man door de politie op het voetpad van zijn woning, ten overstaan van de hele buurt, en het politiebericht op de website met de beschuldigende kop.

Achteraf bleek dat de mevrouw een valse aangifte tegen de man had gedaan waarin zij het geweld verzonnen had. Haar motief zou wraak zijn geweest tegenover de man vanwege haar stellige overtuiging dat de honden van de man het steegje naast haar woning bevuilden. Klein maar belangrijk detail: de mevrouw was boos geworden over katten-uitwerpselen en beschuldigde daar tijdens de korte woordenwisseling de honden van de man van...

Uiteindelijk moest de man zelfs door toedoen van de officier van justitie voor de rechter verschijnen. Na het aanhoren van het hele verhaal in de rechtszaal begreep zelfs de officier van justitie niet meer waarom de man überhaupt vervolgd werd en eiste vrijspraak. De rechter sprak de man daarop meteen vrij. De vrouw werd vanwege haar leeftijd nooit vervolgd voor het doen van de valse aangifte en kwam er goed vanaf.

De man heeft toen getracht het artikel met de beschuldigende kop van de website van de politie te laten verwijderen, maar ondanks verwoede pogingen werd het artikel niet verwijderd.

In de uitzending van De Monitor op 5 november jl. nam presentator Teun van de Keuken telefonisch contact op met politiewoordvoerster Wendy Boudewijn die het bericht ruim een jaar geleden geplaatst had, maar het al die tijd nooit heeft willen verwijderen of aanpassen.
Ik ga dat níet doen.
Met haar kenmerkende schorre stem en rokerslach maakt Wendy tijdens het gesprek duidelijk dat zij ondanks alles wat er dik een jaar later bekend is het bericht niet zal verwijderen of aanpassen. Ook niet nadat zelfs een teamchef van de betreffende eenheid toegegeven heeft dat de kop boven het artikel een valse beschuldiging uit. "Dat ga ik níet doen", zegt zij zonder schroom tegen Teun.



Des te opmerkelijker is het dat binnen een paar dagen na dit gesprek het artikel plotseling in zijn geheel van de website verwijderd wordt. De dames en heren in de gelederen boven Wendy zagen de bui blijkbaar al hangen na alle publiciteit. Er volgt geen verdere uitleg en ook geen excuus. Dat excuus zal ook wel nooit komen zo leert de ervaring ons.

Bij mensen als Wendy zijn excuses altijd ondergeschikt aan het intense verlangen naar macht over anderen dat zich als een soort van rode draad van zelfbevrediging door hun leven rijgt.

Mw Boudewijn zal spoedig weer deelnemen aan een volgende kroegentocht ergens in IJmuiden of omgeving waarbij zij geen blad voor de mond zal nemen. Alleen een goedgevuld glas terwijl zij nog wat meubilair sloopt...

De Nationale Politie anno 2017.